Natuur en wandelroutes op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog staat bekend om haar natuur. Sterker nog, het grootste gedeelte van Schiermonnikoog is uitgeroepen tot Nationaal Park ! De eilandbewoners houden dit graag zo. Dat is ook de reden waarom bezoekers van Schiermonnikoog geen auto mee mogen nemen naar het eiland. Schiermonnikoog is het perfecte eiland als u van uren wandelen of heerlijk fietsen houdt. Het maakt niet uit in welk seizoen u komt, er is altijd wel iets te beleven. Bloemen die in bloei staan, vogels die overtrekken en zeehonden die op het strand uitrusten.


Natuur op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog kent meerdere natuurgebieden en meerdere typen natuur. Het is erg bijzonder om dit te ervaren. Zo loopt u het ene moment in het bos, het andere moment door de duinen en even later waait u lekker uit op het strand. Schiermonnikoog leent zich perfect voor natuurliefhebbers en voor iedereen die toe is aan een paar dagen rust.

Een bijzonder natuurgebied op Schiermonnikoog is de Westerplas, ten zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog. De plas is ontstaan door de aanleg van de duinstrook aan de westkant van Schiermonnikoog. Het is een van de weinige plekken op Schiermonnikoog met zoetwater. Dit gebied is daardoor zeer intrek bij zoetwater vogels. U kunt ze perfect bekijken vanuit de speciale vogelkijkhut. Het is een mooi stuk om te wandelen. Bekijk hier de wandelroute Westerplas.


Duingebieden op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft erg veel duingebieden en duinen. De oudste duinen van Schiermonnikoog vindt u ten noorden van het dorp en bestaan al sinds 1450. De jongste duinen komen echter uit 1850 en zijn dus een stuk jongen. De Schiermonnikoogse duinen zijn erg kalkrijk, al bevatten de jongere duinen meer kalk dan de oude. Elke duin kent haar eigen begroeiing. Dit wordt veroorzaakt door de zon en de wind.

Het verlengde van de oudste duinen van Schiermonnikoog zijn de Kooiduinen. Ze zijn circa 300 jaar oud en zijn onderdeel van de dijkring van Schiermonnikoog: Een ring op deltahoogte van dijk en duinen om het dorp heen.

De jongste duinen zijn ongeveer 175 jaar oud. Dit zijn de Kobbeduinen. In de duinvalleien van de Kobbeduinen op Schiermonnikoog groeien hoge planten. Dit komt door de beschutte ligging van de planten. Verder groeien er veel kleurrijke planten zoals de duindoorn en het wilgenroosje.

De meest oostelijk gelegen duingroep van Schiermonnikoog is het Willemsduin. Een bekend punt voor wandelaars en wadlopers. Bij het duin staat een baken voor zeelui en wandelaars. Zodra u het ziet, weet u dat u op de juiste plek bent.


Wandelroute op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog leent zicht perfect om een heerlijk dagje te wandelen. Tijdens de wandeling staat u versteld door wat u allemaal ziet. Ervaar de dynamiek van de Schiermonnikoogse natuur en de vele wilde dieren die op het eiland leven.

U kunt ervoor kiezen om zelf de natuur te verkennen of u neemt een van de vele wandelroutes die het eiland kent. Een route die wij zeker aanraden is de Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand. Deze route gaat via een natuurgebied, naar het strand en via het bos komt u terug op het beginpunt. U wandelt door zeven verschillende gebieden en dat in slechts 15.1 km. U zal versteld staan hoe snel het landschap verandert!


Vogelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog wordt vaak het vogelparadijs genoemd. Vogels zijn namelijk helemaal fan van het eiland! Het hele jaar door zijn er vogels op het eiland. Sommige van hen wonen hier, zien het als rustplek tijdens hun tocht naar het zuiden en anderen komen dagelijks langs om voedsel te verzamelen.

Houdt u ook erg van vogelen of lijkt u het altijd nog eens leuk om te doen? Bekijk dan ons vorige artikel Vogelen op Schiermonnikoog. Hier vindt u de beste plekken en tips om te vogelen.


Conclusie

Houdt u van natuur en bent u opzoek naar rust? Dan is Schiermonnikoog het perfecte eiland voor u. Er zijn meerdere wandelroutes op Schiermonnikoog. Zo kunt u paar dagen lekker rondlopen over dit prachtige eiland. Bekijk bijvoorbeeld de Kooiduinen, de oudste duinen van het eiland. Of ga lekker vogelen bij de Westerplas. Rust na een lange dag in de natuur, lekker uit bij Bed & Breakfast Onder Zeil op Schiermonnikoog.

Boek Natuur en wandelroutes op Schiermonnikoog