Vogelen op Schiermonnikoog

Er zijn veel vogels die overwinteren op Schiermonnikoog. Hierdoor kunt u het hele jaar heerlijk vogelen op Schiermonnikoog.

Vogels zijn helemaal fan van het eiland. Schiermonnikoog wordt hierdoor vaak een vogelparadijs genoemd. Perfect voor vogelaars die graag vogels spotten!


De beste plek om te vogelen op Schiermonnikoog

Wat is nou de beste plek om te vogelen op Schiermonnikoog? De kenners weten het waarschijnlijk al, maar ten zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog vind je kwelder de Westerplas. Dit zoetwatergebied is ontzettend populair bij watervogels.

Doordat er zoveel vogels op en rond de Westerplas van Schiermonnikoog zitten, is er in 2008 een vogelkijkhut gebouwd. De hut is midden op het water gebouwd en heeft een erg open karakter. De vogels komen zelfs tot onder de hut. Hierdoor komt u erg dichtbij de vogels en hebt u een prachtig zicht op deze vliegende eilandgasten.

De vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk gemaakt, zodat iedereen de vogels van Schiermonnikoog kan spotten. Volg het Minne Onnespad en u komt vanzelf bij de vogelkijkhut uit.


Vogels rond de Westerplas Schiermonnikoog

De Westerplas is dé plek om heerlijk te vogelen op Schiermonnikoog. Zo vindt u hier alle eenden soorten van Nederland, maar ook lepelaars, futen, meerkoeten en meeuwen. Dit is nog maar een greep uit de vele soorten die hier rondvliegen. Er duiken elke dag nieuwe en bijzondere vogels op bij de Westerplas op Schiermonnikoog. U kunt online bekijken welke vogels er vandaag zijn gespot. Zo krijgt u een goed beeld van welke vogels er op dit moment zijn. 

Langs de Westerplas vindt u trouwens ook allemaal rietkragen. In deze rietkragen zitten verschillende schuwe vogels verstopt, sommigen bouwen zelfs hun nest hier. De meest bijzondere vogel in de rietkragen van Schiermonnikoog is de roerdomp.

Spot u de zeldzame roerdomp op Schiermonnikoog?


Eerste keer vogelen?

Als u nog nooit gevogeld hebt, dan is het zeker aan te raden. In het begin lijkt het misschien wat saai, maar al snel ziet u de sport erin. Er vliegen zoveel verschillende vogels rond. Ze zien er allemaal anders uit en vanaf de vogelkijkhut kunt u ze goed observeren. Elke vogel gedraagt zich namelijk weer anders.

Als u voor het eerst gaat vogelen hebben we een paar tips voor u. Zorg ervoor dat u een verrekijker mee hebt of anders een camera met hoge resolutie. Hier kunt u de vogels goed mee observeren. Vogels vliegen erg snel, dus het bijhouden van een vogel kan soms moeilijk zijn. Gelukkig zitten ze ook wel eens stil. Aangezien vogels midden in de natuur zitten, kan uw kleding vies worden. U trekt immers ook de natuur in. Doe kleding aan die vies mag worden! Stevige schoenen zijn ook zeker aan te raden. In het begin van het voorjaar kan het erg koud zijn, dus doe dan lekker iets warms aan.


Conclusie

Houdt u van vogelen of wilt u het altijd nog eens proberen? Dan is Schiermonnikoog perfect voor u! Bij de Westerplas vliegen verschillende vogels rond. Er vliegen zelfs erg bijzondere vogels rond op Schiermonnikoog. U kunt uw vogel tripje perfect combineren met een overnachting bij Bed & Breakfast Onderzeil op Schiermonnikoog! Bekijk onze kamers en boek een heerlijk weekendje weg op Schiermonnikoog.


 

Boek Vogelen op Schiermonnikoog